Prezentare

Căminul pentru Persoane Vârstnice și-a început activitatea ca serviciu de asistență socială în data de 1 mai 1977. În prezent, deși există o evidentă tendință de a promova dezinstituționalizarea, funcționează diferite forme de ocrotire a vârstnicilor în asemenea așezăminte. Vârstnicul este o persoană matură care are dreptul de a decide ce este mai bine pentru el, dar poate fi sprijinit, consiliat, prezentându-i-se riscurile și beneficiile traiului singur sau în instituție.

Căminul pentru Persoane Vârstnice oferă asistență pe termen lung și se află sub tutela Ministerului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei și a consiliilor locale.

Instituția deservește 250 de beneficiari, oferind condiții optime pentru satisfacerea nevoilor persoanelor vârstnice.


Principalele obiective ale Căminului:

- satisfacerea nevoilor beneficiarilor (fundamentale, ocupaționale, afective)
facilitarea adaptării vârstnicilor la condițiile unei vieți instituționalizate
cultivarea și armonizarea relațiilor interpersonale
asigurarea persoanelor îngrijite a maximum de autonomie și siguranță
oferirea de condiții care să respecte identitatea, integritatea și demnitatea persoanei vârstnice
stimularea participării persoanei vârstnice la viața socială
prevenirea și tratarea consecințelor legate de procesul de îmbătrânire


Servicii oferite:

1. Condiții de cazare și hrană:

Căminul dispune de o Sală de Mese și în funcție de afecțiunile vârstnicilor se stabilește un meniu specific, deservirea făcându-se, după caz, și la camera persoanei asistate. Comunicarea, ca expresie a sociabilității, are cadrul asigurat prin prezența în aceeași cameră  a mai multor persoane . Pentru o mai bună adaptare se încurajează personalizarea interioarelor.

2. Asistență medico-socială (fizioterapie, EKG, stomatologie, psihiatrie, geriatrie, infirmerie):

Persoana vârstnică fiind vulnerabilă din numeroase puncte de vedere, confruntându-se cu o polipatologie și dependențe caracteristice, o fac să necesite asistență medicală permanent și diversificată. Acesta se asigură non-stop prin intermediul unui personal calificat format din medici, asistente medicale și infirmiere. Consilierea psihosocială și asistența medicală se asigură atât în birouri dar și la camere, în funcție de necesitate.

3.  Asistență religioasă:

Aceasta este asigurată de către un preot care oficiază săptămânal slujbe religioase, în cadrul bisericii ridicată în curtea Căminului și asigură satisfacerea nevoilor spirituale ale bătrânilor, permanent, prin intermediul confesiunilor și a sfintei împărtășanii.

4.  Servicii menajere, spălătorie, frizerie, lenjerie:

Se asigură servicii de menaj, spălătorie, frizerie.

5. Modalități de petrecere a timpului liber (cluburi, spații pentru vizionare programe TV, bibliotecă):

Datorită unor limite care decurg din traiul în comun, din vârsta înaintată a persoanelor asistate, din starea de sănătate a acestora, folosirea timpului liber nu cunoaște un evantai prea larg de variante, dar satisfacerea cu ușurință a unor preferințe contribuie din plin la asigurarea unui grad ridicat de satisfacție. Instituția oferă prin cele  două cluburi posibilitatea asistaților de a viziona programe TV, de a organiza diferite concursuri de table, șah. Instituția încurajează activitățile intelectuale punând la dispoziția persoanelor vârstnice o bibliotecă.


Activități desfășurate:

1. Organizarea unor mese festive:

În fiecare an cu ocazia zilei de 8 Martie se organizează în incinta instituției o masă aniversară și un spectacol artistic.

Ziua Internaționala a Persoanelor Vârstnice (1 octombrie), este în fiecare an moment de sărbătoare dar și de conștientizare a importantei abordării multidisciplinare a senescenței. Pentru vârstnicii instituției aceasta zi reprezintă un prilej de bucurie, ocazie cu care primesc în mijlocul lor formații de muzica populară și interpreți îndrăgiți.

Cu prilejul sărbătorilor religioase (Sf. Paști, Crăciun) mesele festive, cu produse tradiționale, colindele sau slujbele bisericești sunt nelipsite în cadrul instituției.

2. Vizite la așezăminte monahale:

Beneficiarii instituției au vizitat mânăstirile și monumentele istorice din județ și nu numai. Astfel s-au organizat excursii la mânăstirile Dervent, Celic Dere, Sf. Andrei, Techirghiol, Adamclisi.

3. Vizionări de spectacole:

Beneficiarii centrului au participat de-a lungul timpului la spectacole organizate la Casa de Cultura, Teatrul National de Opera și Balet Oleg Danovschi.

4. Felicitare beneficiarilor cu ocazia zilelor onomastice și de naștere:

Beneficiarii sunt sărbătoriți cu ocazia zilelor de naștere primind câte un tort. Nici zilele onomastice nu trec neobservate, asistații fiind felicitați și cu aceste ocazii.

5. Vizite importante:

De-a lungul timpului beneficiarii au primit vizita unor personalități marcante ale județului și nu numai.

Artiști importanți, precum Irina Loghin, Fuego, Mioara Velicu, Ioan Amititeloaie, Elena Roizen, au așternut câteva rânduri dedicate bătrânilor din Cămin cu ocazia spectacolelor susținute pentru beneficiari.