Stiri si Comunicate - Arhivă
  • Afiseaza filtre
    • Selecteaza data:
    • Selecteaza categoria:
    • Selecteaza tipul:

Arhivă

Respect și recunoștință pentru seniorii orașului

Lună de lună, Primăria Constanța îi celebrează pe seniorii care împlinesc 80, 90 și 100 de ani, precum și pe cei care sărbătoresc 50 de ani de căsătorie. În felul acesta, municipalitatea îi răsplătește pentru contribuția adusă la clădirea și dezvoltarea orașului nostru. Începând de mâine, vor primi acasă, prin mandat poștal sumele oferite de administrația locală. Luna aceasta sunt premiate 56 de persoane care au împlinit 80 de ani, 10 persoane care au împlinit 90 de ani, precum și 29 de cupluri care au petrecut împreună mai bine de jumătate de secol. Vor fi premiați seniorii care au depus sau pentru care au fost depuse cereri în perioada 08.12.2021-31.12.2021. Primăria Constanța le oferă locuitorilor ei care au împlinit aceste venerabile vârste următoarele sume: 300 de lei seniorilor trecuți de 80 de ani, 500 de lei celor de 90 de ani, 1.000 de lei celor care au împlinit 100 de ani și 300 de lei pentru cei care au petrecut împreună peste jumătate de secol. Pentru a intra în posesia sumelor, constănțenii care se încadrează în criteriile amintite trebuie să trimită adresa de e-mail primarie@primaria-constanta.ro următoarele documente: - cerere tip; - copie conform cu originalul a certificatului de naștere; - copie conform cu originalul a cărții de identitate; - copie conform cu originalul a certificatului de căsătorie- pentru cei care aniversează 50 de ani de căsătorie. Documentele se pot depune și la Centrul de Informare pentru Cetățeni, situat în Bulevardul Alexandru Lăpușneanu, nr.116 C (incinta City Park Mall, etajul I, aripa nouă), în zilele de luni, marți, miercuri, vineri între orele 08.30-16.30, iar în ziua de joi între orele 08.30 - 18.30. Pentru relații suplimentare, Centrul de Informare Cetățeni va fi apelat la nr. de tel 0241/485.533. Atenție! Cererile nu se primesc înainte de data aniversării, iar pentru cupluri este necesar ca ambii soți să fie în viață.

marți, 25 ianuarie 2022

Mai mult
Circulația în municipiul Constanța se desfășoară în condiții normale de trafic!

Având în vedere că la Constanța a nins în timpul nopții, utilajele de deszăpezire au împrăștiat material antiderapant pentru ca arterele rutiere să fie curate și să se poată circula în condiții de siguranță. Angajații societății de salubrizare continuă să degajeze zăpada din stațiile de autobuz, trecerile de pietoni, trotuarele, pasajele și scările de acces către acestea. „Suntem în contact cu cetățenii. Pe această cale, facem apel către locuitorii orașului să ne semnaleze orice problemă care necesită intervenția noastră. Vom acționa imediat”, a declarat viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu. În acest moment se circulă în condiții bune pe toate arterele din municipiu. Facem apel către toți constănțenii care ies în trafic să aibă autoturismele echipate corespunzător, cu anvelope de iarnă. Amintim agenților economici și asociațiilor de proprietari că, în conformitate cu HCL 77/2021 privind îmbunătățirea activităților de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța, au obligația de a elibera zăpada de la intrarea în magazine și de pe trotuarele din dreptul imobilelor și să o depoziteze în așa fel încât circulația rutieră și cea pietonală să nu fie afectate. Toți locuitorii orașului, agenții economici și asociațiile de proprietari pot semnala permanent orice problemă la următoarele numere de telefon: Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/550055 Dispecerat Direcţia Generală Poliția Locală – 0241/484205 și 0341/922 Dispecerat Serviciul Protecție Civilă, Securitate, Sănătate în Muncă și Situații de Urgență – 0737552271.

marți, 25 ianuarie 2022

Mai mult
Domeniul public, eliberat de mașinile abandonate și de cele fără stăpân!

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a semnat o nouă dispoziție prin care mai multe vehicule care ocupă abuziv domeniul public vor fi ridicate. Astfel, începând de săptămâna viitoare, polițiștii locali vor ridica 23 de vehicule fără stăpân sau care au fost abandonate (5 auto fără stăpân și 18 abandonate) și le vor transporta în parcul de mașini al municipalității situat pe strada Vârful cu Dor. Acțiunea de eliberare a domeniului public de aceste vehicule care afectează imaginea orașului este de lungă durată și începe cu apelul constănțenilor care anunță existența unor mașini abandonate în diferite zone ale orașului. Polițiștii locali verifică sesizările iar în cazul celor care se confirmă, proprietarii sunt somaţi să îşi ridice singuri vehiculele. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, atunci ele sunt ridicate de administraţia locală, după parcurgerea termenelor prevăzute de lege. Conform legii privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public, după 10 zile de la aplicarea somaţiei pe autovehicul, primarul poate dispune ridicarea, inventarierea și depozitarea autovehiculului într-un loc special amenajat de către autorităţile administraţiei publice locale. Dacă în termen de zece zile de la data anunţului sau comunicării somație privind ridicarea vehiculului proprietarul sau deţinătorul legal al maşinii nu se prezintă pentru a o ridica, aceasta trece de drept în proprietatea unităţii administrativ-teritoriale din raza căreia a fost ridicată, prin dispoziţie a primarului şi urmează să fie valorificată prin vânzare, în condiţiile legii. Proprietarii autovehiculelor care vor să le recupereze trebuie să se prezinte la sediul Poliției Locale. Menționăm că pentru a fi declarate fără stăpân sau abandonate autovehiculele trebuie să îndeplinească cumulativ condițiile prevăzute de Legea nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate, respectiv fără plăcuță de înmatriculare sau alte marcaje oficiale ori înmatriculate în străinătate, al cărui proprietar sau deținător legal este necunoscut, sau aflat de cel puțin 6 luni pe domeniul public sau al cărui proprietar sau deținător legal este cunoscut, însă exista indicii temeinice că acesta nu respectă condițiile legale pentru a circula pe drumurile publice. Facem apel la constănțeni ca în cazul în care au cunoștință despre existența unor autovehicule care au fost abandonate pe domeniul public să sesizeze Direcția Generală Poliția Locală la numerele de telefon 0241.484205 și 0341.922.

vineri, 21 ianuarie 2022

Mai mult
Restricții de circulație în Piața Ovidiu

Unirea Principatelor Române va fi sărbătorită la Constanța prin acțiuni cu caracter militar și civil care vor avea loc luni, 24 ianuarie, în Piața Ovidiu. Pentru siguranța participanților la eveniment, în intervalul orar 10:00-12:30, se vor bloca următoarele zone de acces: - strada Petru Rareș la intersecția cu strada Traian; - strada Marcus Aurelius la intersecția cu Piața Ovidiu; - strada Dimitrie Cantemir la intersecția cu strada Marcus Aurelius; - strada Petru Rareș la intersecția cu strada Vasile Canarache. Conform art.1 pct.18 Anexa 3 din H.G. nr. 34/06.01.2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 08 ianuarie 2022, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru preveniea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, participarea la eveniment este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificatul unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Purtarea măștii de protecție este obligatorie. Organizatorii vor asigura efectuarea triajului epidemiologic pentru toți invitații la eveniment. Spațiul de desfășurare a evenimentului va fi delimitat corespunzător.

vineri, 21 ianuarie 2022

Mai mult
CSM Constanța își propune să devină un club recunoscut la nivel național și internațional

Primăria Municipiului Constanța a organizat o primă întâlnire de lucru în care oameni de sport din Constanța au discutat despre strategia și viitorul nou-înființatului Club Sportiv Municipal. La reuniunea coordonată de către viceprimarul municipiului Constanța, domnul Ionuț Rusu, au participat Andrei Talpeș, președinte al Asociației Județene de Baschet, care a fost desemnat director general interimar al CSM Constanța, alături de sportivi de performanță din domeniul handbal, atletism, înot, rugby, reprezentanți ai Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța, Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Clubului Sportiv Farul Constanța și Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”. Clubul Sportiv Municipal Constanța îşi propune, în primul rând, să promoveze politicile sociale şi programele de dezvoltare la nivel local pentru încurajarea şi sprijinirea pe nivele a diferitelor forme ale sportului. Strategia CSM Constanța se va axa pe patru piloni, dezvoltarea infrastructurii sportive la nivel local, asigurarea unui cadru financiar stabil pentru toate secțiile clubului, care va include proiecte de finanțare europene și atragerea de sponsori din mediul privat, promovarea sportului în comunitatea locală, cu accent pe rolul pe care îl are sportul la starea de sănătate precum și un pilon de performanță, cu criterii bine stabilite pentru fiecare secție. „Ne dorim ca Municipiul Constanța să devină un centru al sportului, în primul rând pentru comunitatea locală, vrem să încurajăm oamenii să facă mișcare, să participe la evenimente sportive și vom căuta, de asemenea, să creăm cel mai bun climat și pentru performanță, în așa fel încât echipele sau sportivii care reprezintă orașul nostru să obțină cele mai bune rezultate în competițiile la care participă, fie ele naționale sau internaționale”, a declarat Ionuț Rusu. „În ultimii ani, în România a scăzut simțitor atât numărul de sportivi legitimaţi cât și numărul titlurilor şi medaliilor în competiţiile internaţionale. Constanța era unul dintre puținele orașe din România care nu avea un Club Sportiv Municipal, care să creeze cadrul necesar pentru dezvoltarea sportului, atât la nivel de comunitate cât și de performanță”, a mai spus Ionuț Rusu. „De-a lungul anilor, am implementat proiecte de succes pentru sportul constănțean. Prin constituirea Clubului Sportiv Municipal Constanța vrem să extindem modelul pentru mai multe discipline sportive. Constanța este un oraș care de-a lungul anilor a dat nenumărați campioni. Acum avem ocazia să contribuim la creșterea unor viitoare generații de campioni”, a declarat Andrei Talpeș. În perioada următoare va fi definitivat planul de organizare al clubului, care va include, printre altele, adoptarea unei organigrame administrative, cu specialiști consacrați, precum și o evaluare privind viitoarele secții din cadrul clubului. De asemenea, va fi întocmit un proiect de buget cu venituri şi cheltuieli care să satisfacă nevoile clubului în ceea ce priveşte o activitate continuă şi susţinută, precum și identificarea unor potențiali parteneri. Prin strategia de comunicare și promovare, CSM Constanța își propune să devină un club recunoscut la nivel național și internațional și de asemenea, prin sportivii și echipele de performanță dar și prin organizarea de evenimente, să ajute la promovarea orașului.

joi, 20 ianuarie 2022

Mai mult
Asistență stomatologica gratuită pentru elevi, preșcolari și studenți

La cabinetele școlare stomatologice din Constanța se poate prezenta orice preșcolar, elev sau student care urmează cursurile unităților de învățământ preuniversitar și universitar de stat din municipiu. Pentru a beneficia de consultații și tratamente gratuite, singura condiție este să prezinte carnetul de elev sau student. Copiii pot opta pentru orice cabinet stomatologic, nu există o arondare a acestora pe unități de învățământ. În ceea ce privește siguranța pacienților în timpul consultațiilor și tratamentelor stomatologice, precizăm că au fost luate toate măsurile necesare pentru protejarea sănătăţii copiilor şi a cadrelor medicale, în contextul pandemiei de COVID-19. Cabinetele medicale școlare stomatologice se află în următoarele unități de învățământ: Colegiul Național „Mihai Eminescu” Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” Liceul Teoretic „Decebal” Liceul Teoretic „George Călinescu” Școala Gimnazială nr.7 „Remus Opreanu” Colegiul Tehnic „Tomis” Școala Gimnazială nr.12 „B.P. Hasdeu” Școala Gimnazială nr.10 Liceul Teoretic „Ovidius” Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Grupul Școlar „Miron Costin” Universitatea „Ovidius”  

joi, 20 ianuarie 2022

Mai mult
Îngrijire corectă a spațiilor verzi din Constanța

Continuă și în această săptămână lucrările de corecție și toaletare a arborilor care prezintă un pericol pentru pietoni, clădiri sau mașini. Echipele Serviciului Spații Verzi și ale firmelor prestatoare acționează în mai multe zone ale orașului: străzile Solidarității, Dezrobirii, Cișmelei, Lupeni, Industrială, Adamclisi, bulevardul Tomis, precum și în parcurile Tăbăcărie, Doraly, Tomis II. În anumite situații, atunci când arborii sunt prea afectați, este necesară tăierea totală a acestora. În urma acestei intervenții rămân cioturi și buturugi pe care echipele le extrag săptămâna aceasta din zona centrală a orașului, din cartierele KM 4-5 și Abator. În paralel, se salubrizaeză spațiile verzi din Constanța. Se grebleză frunzele și crengile uscate, se transportă resturile vegetale, sunt măturate aleile și strânse gunoaiele din parcurile Dragoslave, Far, Arheologic, Tăbăcărie, Poarta 6, de pe faleza Cazinoului, strazile I.L. Caragiale, Lupeni, bulevardele I.C. Brătianu și Alexandru Lăpușneanu, dar și în cartierele Tomis III, Inel II sau Tomis Nord. Aceste operațiuni sunt executate atât de echipele Direcției Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța, ale firmelor prestatoare, ale operatorului de salubrizare cât și de persoanele care beneficiază de venitul minim garantat. Pentru ca munca acestor oameni să nu fie în zadar, vă rugăm să nu mai aruncați gunoaie la întâmplare, ci doar în locurile special amenajate.  

miercuri, 19 ianuarie 2022

Mai mult
Se depun documentații pentru comercializarea de mărțișoare

Serviciul Autorizare Activități Economice din cadrul Primăriei municipiului Constanța aduce la cunoștința operatorilor economici interesați că, începând cu data de 25.01.2022, la Centrul de Informare pentru Cetățeni situat în Bd. Al. Lăpușneanu nr.116C (incintă City Park Mall - etaj I, aripa nouă), se depun documentații pentru comercializare mărțișoare, felicitări și cadouri specifice perioadei, cu excepția ornamentelor florale. Operatorii economicii pot opta pentru maxim un amplasament/zonă și maxim trei amplasamente pe firmă. Dosarele vor conține următoarele acte: - cerere tip; - certificat de înregistrare de la Oficiul Registrului Comerțului; - actul constitutiv al societății sau actul emis pentru desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale care să conțină codul CAEN 4789 (corespondent cod CAEN 5262). Taxele pentru ocuparea temporară a domeniului public (pentru fiecare amplasament) sunt cele prevăzute în H.C.L. nr. 463/2021 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale la nivelul municipiului Constanța în anul 2022 – Anexa nr.8, respectiv: - 227 lei  taxa de autorizare pentru desfăşurarea de activităţi temporare; - 1,69 lei/mp/zi pentru zona A; - 1,14 lei/mp/zi pentru zona B.

marți, 18 ianuarie 2022

Mai mult
Măsuri ce trebuie luate pentru a rezolva problema cablurilor care afectează imaginea orașului

Reprezentanții Primăriei Constanța și operatorii rețelelor de comunicații au avut o primă întâlnire pe acest an pentru a stabili măsurile ce trebuie luate pentru a rezolva problema atât de neplăcută și care trenează de mulți ani a cablurilor atârnate și a colacilor de sârmă agățati pe stâlpi. În afara unui aspect neplăcut și dezordonat, aceste cabluri reprezintă un pericol pentru siguranța cetățenilor. Operatorii rețelelor de comunicații trebuie să dea dovadă de responsabilitate și să acționeze în următoarele direcții: - înlăturarea de urgență a surplusurilor de cablu de pe stâlpii de iluminat - eliberarea urgentă de sarcini a stâlpilor metalici și a celor din fibră pentru a preveni eventualele situații nedorite generate de prăbușirea acestora pe carosabil sau pe partea pietonală -în intervalul 21.02.2022 – 15.03.2022 trebuie finalizată acțiunea de etichetare și cosmetizare a rețelelor din cartierul Faleză Nord De asemenea, un aspect important despre care s-a discutat în cadrul ședinței desfășurate la Primăria Constanța, a fost scurtarea timpilor de intervenție pentru deficiențele care periclitează siguranța circulației auto și pietonale - max 1-3 ore , respectiv 72 de ore pentru cele referitoare la cabluri și cutii de distribuție poziționate necorespunzător pe stâlpii de iluminat și clădiri. Nerespectarea acestor măsuri atrage dezafectarea rețelelor de telecomunicații.

marți, 18 ianuarie 2022

Mai mult
Soluții pentru fluidizarea traficului rutier din municipiul Constanța

Pentru găsirea de alternative în vederea fluidizării traficului din municipiul Constanța, viceprimarul municipiului Constanța, domnul Ionuț Rusu, a constituit un grup de lucru, format din experți în sistematizare rutieră, prin intermediul căruia s-au generat soluții concrete pentru implementarea de măsuri care să răspundă nevoilor cetățenilor. Din grupul de lucru fac parte specialiști: domnul Dan Mocanu, inginer Co. Proiect, domnul George Cătălin Marin, expert tehnic și domnul Romeo Ene, inginer soluții trafic. „Vom utiliza toate resursele pentru a integra infrastructura rutieră și sistemele de organizare a circulației pentru o mai bună gestionare a fluxurilor de trafic.  În zona Delfinariu reproiectarea fluxurilor se realizează pe baza situației reale și se va desfășura în doua etape: Prima etapă de reorganizare a elementelor de trafic folosind resursele existente a fost implementată prin reconfigurarea accesului la McDrive (situat la intersecția bulevardului Mamaia cu strada Soveja). Următoarea etapă constă în resistematizarea străzii Soveja, la intersecția cu bulevardul Mamaia, unde se analizează amenajarea unei benzi suplimentare pentru fluidizarea intersecției de la Delfinariu", a declarat viceprimarul municipiului Constanța, domnul Ionuț Rusu. Astfel, prin reconfigurarea sistemului de circulație rutieră,  vor fi două benzi pentru virarea la stânga, o bandă pentru direcția înainte către strada Zorelelor și o bandă pentru virarea la dreapta pe bulevardul Mamaia. De asemenea, spațiul urban va fi redistribuit pe bulevardul Mamaia, între străzile Soveja/Zorelelor și Pescărie prin amenajarea unor zone dedicate tuturor participanților la trafic(bicicliști, pietoni, etc). Se va analiza inclusiv crearea de noi locuri de parcare. Datele colectate din intersecții vor fi integrate cu elemente de smart city care vor permite analiza în timp real și sincronizarea mult mai eficientă a traficului din Constanța.

marți, 18 ianuarie 2022

Mai mult
<< > >>
Număr de itemi pe pagină