Stiri si Comunicate - Arhivă
  • Afiseaza filtre
    • Selecteaza data:
    • Selecteaza categoria:
    • Selecteaza tipul:

Arhivă

Parc cu mesteceni, în amintirea celor dragi, la Constanța

Proiectul „Plantați în amintire”, demarat la inițiativa Asociației „Zi de Bine” a ajuns la Constanța. 75 de mesteceni și un ginkgo biloba, denumit și arborele vieții, au fost plantați pe aleea Alexandru Gherghel din cartierul Compozitorilor pe un teren viran, în memoria unor persoane dragi, trecute în eternitate. Arborii „spun” poveștile celor plecați dintre noi, prin vocea celor care au rămas să-i poarte în suflet. Parcul se întinde pe o suprafață de aproximativ de 3000 mp. Terenul a fost pregătit pentru amenajare de echipele municipalității. Locuitorii orașului se vor bucura de un loc special amenajat pentru relaxare, cu alei de acces și mobilier urban nou. Fiecare arbore plantat va avea atașat un cod QR care va duce către povestea de viață. Până în prezent, 45 de arbori au fost adoptați de constănțeni. Cei care doresc să planteze arbori în memoria celor dragi trebuie să intre pe site-ul proiectului www.plantatiinamintire.ro și să urmeze pașii indicați.

joi, 23 martie 2023

Mai mult
Se reabilitează carosabilul pe strada Eroilor. Conducătorii auto sunt rugați să nu parcheze autoturismele pe trotuar sau pe carosabil!

Echipele Confort Urban intervin cu utilaje pentru decopertarea carosabilului pe strada Eroilor, tronsonul cuprins între strada Mihai Eminescu și strada A. S. Pușkin. Pentru buna desfășurare a lucrărilor, traficul rutier va fi restrictionat parțial astăzi, până la ora 16:00. Vineri, 24 martie și sâmbătă, 25 martie, va continua procesul de decopertare a carosabilului și vor fi instituite restricții parțiale de trafic rutier, în intervalul orar 08:00- 16:00. În etapa premergătoare asfaltării carosabilului, se vor reconstrui trotuarele cu dale moderne, vor fi amenajate casetele pentru spații verzi și vor fi plantați arbori. De asemenea, după operațiunile de frezare a carosabilului si de refacere a trotuarelor, când vremea ne va permite, reabilităm carosabilul cu un nou strat de uzură. Constănțenii care locuiesc sau tranzitează zona respectivă sunt rugați să NU își parcheze autoturismele pe trotuar sau pe carosabil.  De asemenea, participanţii la trafic sunt rugați să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră și să manifeste atenţie sporită în zona în care se efectuează lucrări. 

joi, 23 martie 2023

Mai mult
Se cartografiază cimitirele din Constanța!

Pentru prima dată în Constanța, s-a demarat procedura de cartografiere digitală a celor șase cimitire ce aparțin municipalității ! Este vorba despre cimitirele: Central, Constantin Predescu, Viile Noi, Palazu Mare, Anadalchioi, Municipal. În urma realizării acesteia, va putea fi clarificat regimul juridic a peste 5000 de locuri de veci abandonate. De asemenea, vă fi realizată și o inventariere clară a tuturor locurilor de veci existente. Implementarea acestei proceduri va permite ca exploatarea și întreținerea cimitirelor, pe de o parte, precum și interacțiunile constănțenilor cu Administrația Cimitirelor să fie caracterizate de transparență și eficiență.

miercuri, 22 martie 2023

Mai mult
Microciparea și sterilizarea, soluții optime pentru problema animalelor cu sau fără stăpân!

În scopul informării corecte a proprietarilor de câini, reamintim obligațiile legale privind deținerea, identificarea și asigurarea condițiilor de bunăstare și protecție a patrupedelor, după cum urmează: Proprietarii au obligația de a-și înregistra câinii. Astfel, câinii cu stăpân pot circula pe teritoriul României, doar însoțiți de proprietari și de carnetul de sănătate. Microciparea căinilor cu stăpân este obligatorie prin OUG 155/2001 cu modificările și completările ulterioare. Pe lângă îndatorirea legală această procedură este și utilă. Vă rugăm să rețineți! Solicitarea unui cățel din adăpost se poate face imediat ce patrupedul a fost cazat în adăpostul public, însă preluarea lui este posibilă începând cu a 8-a zi lucrătoare din momentul cazării. Câinii sunt încredinţaţi numai după ce au fost consultaţi de medicul veterinar, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi identificaţi prin microcipare O altă obligație legală o reprezintă: sterilizarea câinilor de rasă comună și declararea gestațiilor, fătărilor, precum și numărul de pui fătați oricărui medic veterinar cu liberă practică. De asemenea, este interzis abandonul câinilor revendicaţi ori adoptaţi, faptă ce  constituie infracțiune și este sancționată conform Ordonanței de urgență nr. 155 din 21 noiembrie 2001. Totodată, constituie contravenții și se sancționează conform actelor normative în vigoare: -lăsarea liberă a câinilor atât ziua, cât și noaptea, în curțile de folosință comună, de natură a pune în pericol colocatarii sau alte persoane; -neridicarea de îndată a execrementelor lăsate animalele de companie. Pentru aceasta deținătorul patrupedului are obligația de a avea asupra sa materiale care să-i permită realizarea acestei operațiuni; -neridicarea resturilor rezultate în urma hrănirii câinilor, pisicilor sau a altor animale pe domeniul public sau pe spațiile de folosință comună din interiorul sau de jur împrejurul imobilelor. Mai multe detalii puteți obține de la personalul de specialitate din cadrul Adăpostului public pentru animale abandonate din municipiul Constanța, strada Câmpul cu Flori nr.11 fostă Vârful cu Dor nr.5. la numărul de telefon: 0733045213.

miercuri, 22 martie 2023

Mai mult
În ce zone pot găsi constănțenii containerele pentru deșeuri voluminoase

Săptămâna aceasta, până pe 26 martie, benele sunt amplasate în zonele Soveja și Campus Henri Coandă: pe strada Barbu Ștefănescu Delavrancea lângă bl.2 și aleea Umanității, Campus Henri Coandă. Benele sunt amplasate lângă platformele pentru colectarea deșeurilor menajere. În aceste platforme speciale puteți depune deșeurile voluminoase de care nu mai aveți nevoie: mobilier, canapele, saltele, usi, obiecte de uz sanitar, mochete, calorifere etc.    În afara acestor bene amplasate temporar în toate cartierele orașului, constănțenii pot duce permanent deșeurile voluminoase la centrul de colectare situat pe bulevardul Aurel Vlaicu, nr.290 A.       Nu uitați! Depozitarea sau abandonarea pe domeniul public al municipiului Constanța a deșeurilor constituie contravenție și se sancționează conform normelor legale în vigoare.      

marți, 21 martie 2023

Mai mult
Infrastructură pietonală modernizată în zonele rezidențiale

Primăria Municipiului Constanța continuă să îmbunătățească condițiile de acces pietonal în cartierele orașului. Echipele Confort Urban intervin asupra părții pietonale în următoarele zone: • Pe străzile Andrei Mureșanu și Barbu Stefănescu Delavrancea din cartierul Coiciu, se intervine asupra suprafețelor pietonale. După ce au fost decapate total trotuarele, terenul a fost consolidat și au fost înlocuite vechile borduri deteriorate. • În cartierul Poarta 6, pe strada Zefirului, se construiesc noi trotuare care vor delimita parcarea ce va lua locul garajelor demolate. De asemenea, se lucrează la stabilizarea terenului pe care se va construi noua parcare. • Pe bulevardul Mamaia, se lucrează la reamenajarea suprafeței pietonale pe tronsonul cuprins între strada Soveja, strada Zorelelor și sensul giratoriu de la Pescărie. Se reconfigurează acest tronson prin refacerea trotuarelor, înlocuirea bordurilor, montarea de pavele noi și amenajarea casetelor pentru spații verzi. • Și pe strada Mihai Eminescu se refac trotuarele și se construiesc casete pentru spații verzi unde vor fi plantați arbori și arbuști ornamentali. Sunt demontate vechile borduri, trotuarele au fost decopertate și consolidate cu piatră peste care va fi așternut nisip. Se montează pavele pe un strat suport de nisip iar în paralel se decopertează carosabilul pentru a fi pregătit pentru asfaltare. • Pe strada Badea Cârțan, în zona complexului comercial, întreaga piațetă este pavată cu dale moderne. Lucrările au inclus refacerea trotuarelor și aleilor de acces din zona complexului și din proximitatea locului de joacă precum și revitalizarea spațiilor verzi. Facem din nou apel către conducătorii auto să nu parcheze mașinile în zonele în care se efectuează lucrări, pentru a nu îngreuna accesul utilajelor.

marți, 21 martie 2023

Mai mult
ÎMPREUNĂ TRANSFORMĂM CONSTANȚA ÎN DESTINAȚIA ANULUI 2023!

Constanța și Mamaia au intrat în cursa pentru DESTINAȚIA ANULUI 2023! Haideți să ne mobilizăm cu toții și să îi facem pe românii de pretutindeni să voteze pentru Constanța, orașul pe care îl iubim. Vă rugăm să intrați pe platforma www.destinatiaanului.ro și să votați Constanța la categoria ORAȘE CARE INSPIRĂ și Mamaia la categoria STAȚIUNI TURISTICE. Votul a început pe 20 martie și se va desfășura până pe 07 aprilie 2023. Asigurați-vă că ați votat în cel puțin 3 categorii! Fiecare destinație participantă va primi un punctaj bazat pe voturile publicului, votul unui juriu de experți și un studiu sociologic. Juriul este format din peste 100 de demnitari, primari și președinți de consilii județene, reprezentanți ai asociațiilor profesionale din turism, antreprenori, manageri și experți în strategie și comunicare de destinație, dar și bloggeri, jurnaliști și vedete media. Mai multe detalii despre campanie in Regulamentul campaniei, pot fi accesate pe https://www.destinatiaanului.ro/  . Împreună putem contribui la sprijinirea turismului din municipiul Constanța!  

marți, 21 martie 2023

Mai mult
Siguranța în unitățile de învățământ, prioritară pentru municipalitatea constănțeană!

Săptămâna trecută, polițiștii locali au desfășurat activități de educație rutieră cu preșcolarii din cadrul Grădinitei cu Program Prelungit nr. 10 Constanța. Aceasta a fost o inițiativă de informare și prevenire, cu prezentarea tematicii adaptate vârstei copiilor, explicându-le pe înțelesul lor: regulile de circulaţie și semnificaţia indicatoarelor rutiere. “Piticii” au primit cu bucurie și curiozitate vizita polițiștilor locali. De asemenea, aceștia au manifestat un real interes față de mesaj, angrenându-se în discuții cu oamenii legii. Prin răspunsurile la întrebările interactive „prichindeii” au dovedit că sunt responsabili și dețin cunoștințe elementare vârstei lor cu privire la regulile de circulație. În cadrul orei de educație rutieră s-a discutat despre: micul pieton-reguli de circulatie pentru cei mici, cunoașterea semnelor de circulație și a semaforului, dar si polițistul local- prietenul copiilor. Aceste activități au ca scop colaborarea între reprezentanții autorității publice locale și elevi /preșcolari pentru ca aceștia să înțeleagă necesitatea adoptării unui comportament bazat pe respectarea regulilor și principiilor care țin de siguranța și integritatea lor. Activități similare vor continua și în perioada următoare. Polițiștii locali sunt și vor fi prezenți zilnic, în perimetrul unităților de învățământ până la încheierea anului școlar, în scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică.    

luni, 20 martie 2023

Mai mult
Seniorii orașului, premiați pentru contribuția pe care au avut-o la viața comunității

Începând de astăzi, vârstnicii care au depus cereri în cursul lunii februarie vor primi acasă, prin mandat poștal sumele oferite de administrația locală. Luna aceasta sunt premiate 88 de persoane care au împlinit 80 de ani, 25 persoane care au împlinit 90 de ani, precum și 48 de cupluri care au petrecut împreună mai bine de jumătate de secol.   Primăria Constanța le oferă locuitorilor ei care au împlinit aceste venerabile vârste următoarele sume: 300 de lei seniorilor trecuți de 80 de ani, 500 de lei celor de 90 de ani, 1.000 de lei celor care au împlinit 100 de ani și 300 de lei pentru cei care au petrecut împreună peste jumătate de secol.    Pentru a intra în posesia sumelor, constănțenii care se încadrează în criteriile amintite trebuie să trimită adresa de e-mail primarie@primaria-constanta.ro următoarele documente:    - cerere tip;    - copie conform cu originalul a certificatului de naștere;    - copie conform cu originalul a cărții de identitate;    - copie conform cu originalul a certificatului de căsătorie- pentru cei care aniversează 50 de ani de căsătorie.    Documentele se pot depune și la Centrul de Informare pentru Cetățeni, situat în Bulevardul Alexandru Lăpușneanu, nr.116 C (incinta City Park Mall, etajul I, aripa nouă), în zilele de luni, marți, miercuri, vineri între orele 08.30-16.30, iar în ziua de joi între orele 08.30 - 18.30. Pentru relații suplimentare, Centrul de Informare Cetățeni va fi apelat la nr. de tel 0241/485.533.    Atenție! Cererile nu se primesc înainte de data aniversării, iar pentru cupluri este necesar ca ambii soți să fie în viață.     

luni, 20 martie 2023

Mai mult
Se reabilitează carosabilul pe strada Mihai Eminescu

Echipele Confort Urban intervin cu utilaje pentru decopertarea carosabilului pe strada Mihai Eminescu, tronsonul cuprins între strada Smârdan și strada A.S. Pușkin. Pentru buna desfășurare a lucrărilor, traficul rutier va fi restrictionat parțial astăzi, până la ora 16:00. Marți, 21 martie și miercuri, 22 martie, va continua procesul de decopertare a carosabilului și pe tronsonul cuprins între strada A.S. Pușkin și strada Decebal. Vor fi instituite aceleași restricții de trafic rutier, în intervalul orar 08:00-16:00. În etapa premergătoare frezării și asfaltării carosabilului au fost reamenajate trotuarele cu dale moderne, s-au construit casetele pentru spațiile verzi și au fost plantați copaci. De asemenea, după operațiunea de frezare, când vremea ne va permite, reabilităm carosabilul cu un nou strat de uzură. Facem din nou apel la conducătorii auto să respecte regulile de circulație precum și semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră și să manifeste atenţie sporită în zona în care se efectuează lucrări.

luni, 20 martie 2023

Mai mult
<< > >>
Număr de itemi pe pagină