Arhivă
  • Afiseaza filtre
    • Selecteaza data:
    • Selecteaza categoria:
    • Selecteaza tipul:

Detalii Ştire

Pentru prima dată la Constanta, olimpiadă de dezbateri academice ​

vineri, 10 mai 2024

Inapoi
1 (1)

Săptămâna aceasta, Constanța a devenit capitala dezbaterilor academice și găzduiește OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE ARGUMENTARE, DEZBATERE ȘI GÂNDIRE CRITICĂ „TINERII DEZBAT”, etapa națională, la care participă 280 de elevi de liceu, din toate județele țării, alături de profesorii coordonatori și însoțitori. Competiția este organizată de Ministerul Educației, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța.

Competiția are un caracter public și se desfășoară la Universitatea „Ovidius” Constanța. La eveniment vor fi prezenți și 150 de voluntari elevi și profesori, din mai multe unități de învățamânt din județ.

Olimpiada națională de argumentare, dezbatere și gândire critică este cuprinsă în Calendarul Olimpiadelor Naționale, începând cu anul școlar 2016 -2017, debutând  în 2010 ca un concurs național cu denumirea „Tinerii dezbat”, pe baza unui parteneriat public-privat de succes în promovarea dezbaterilor academice în mediul școlar, într-un format acreditat la nivel internațional. Concursul s-a bucurat de succes în rândul elevilor și al profesorilor încă de la început, crescând în fiecare an

“Dezbaterile academice joacă un rol important în cultivarea unui mediu academic vibrant, în care ideile pot fi explorate, testate și dezvoltate într-un mod riguros și colaborativ.

Dezbaterile constituie un forum pentru dialogul între culturi, discipline și perspective diferite, facilitând înțelegerea și colaborarea între diferite grupuri de oameni. Le mulțumim reprezentanților autorităților județene și locale care sunt alături de noi în derularea evenimentelor educaționale și, în mod special îi mulțumim domnului primar Vergil Chițac, care a fost prezent în permanență în procesul de organizare a competiției, subliniind și sub această formă valoarea parteneriatul interinstituțional existent, în beneficiul tinerilor societății noastre”, a declarat Sorin Mihai, inspector școlar general.

Dezbaterile din cadrul Olimpiadei se desfășoară conform formatului World Schools adaptat, fiind un tip de dezbatere academică (numită și educațională sau formală) în care se abordează o temă din două perspective diametral opuse.

Tema dezbaterii reprezintă în primul rând un pretext pentru exersarea abilităților de comunicare în spațiul public, de gândire critică și de argumentare logică.Elevii împărțiți pe cele două secțiuni Debutanți și Avansați, vor dezbate trei teme majore (moțiuni) în funcție de secțiunea din care fac parte.

Pentru prima dată, anul acesta sunt introduse moțiunile impromptu. Moțiunea impromptu este anunțată cu o oră înaintea începerii dezbaterii. Pe parcursul acestei ore membrii echipelor vor pregăti cazul pe care îl vor supune atenției în cadrul dezbaterii, fără ajutorul profesorului coordonator sau al altor materiale ajutătoare (laptop, internet, enciclopedii etc.) așa cum se precizează în Regulament.