Arhivă
  • Afiseaza filtre
    • Selecteaza data:
    • Selecteaza categoria:
    • Selecteaza tipul:

Detalii Ştire

Celebrarea Zilei Internaționale a Cărții și a Zilei bibliotecarului

vineri, 23 aprilie 2021

Inapoi
Ziua Cartii (1)

Celebrăm astăzi, împreună cu toți iubitorii de carte și de cultură, Ziua mondială a cărţii și a drepturilor de autor, precum și (din anul 2005) Ziua bibliotecarului, stabilite de UNESCO la nivel internațional cu scopul de a promova lectura, cartea ca produs cultural, drepturile de autor și procesele de editare și publicare a cărții.  

Pentru municipiul Constanța, celebrarea acestor zile internaționale are o semnificație particulară, generată de depunerea recentă, în premieră pentru municipiu, a candidaturii pentru obținerea titlului de Capitală Mondială a Cărții UNESCO 2023. Candidatura depusă de municipiul Constanța este singura depusă de un municipiu sau oraș din România în acest an și se bucură de o susținere solidă în plan internațional, național și local.

Evocăm astăzi puterea cărții de a schimba în bine lumea, de a întemeia, de a explora și substanțializa resursele noastre interioare pozitive. Potrivit mesajului transmis de către Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, „cărțile ne oferă libertate; este puterea cărților de care avem nevoie cu toții chiar acum, întrucât ni se amintește de importanța fundamentală a literaturii - precum și de cea a artelor - în viața noastră. Prin sărbătorirea cărților, sărbătorim și autorii lor. Ei deschid o fereastră spre lume - mai exact, o fereastră spre alte lumi și alte forme de existență. Din acest motiv, în fiecare an, pe 23 aprilie - ziua în care au murit onorabilii autori William Shakespeare, Miguel de Cervantes și Inca Garcilaso de la Vega - sărbătorim scriitori ale căror opere ne captivează imaginația de secole. Astăzi, aducem un omagiu tuturor profesiilor asociate cărților: editare, traducere, publicare și vânzare de cărți. Aceste domenii fac posibilă diseminarea moștenirii noastre literare, permit exprimarea ideilor noi și permit răspândirea poveștilor. Aceste profesii trebuie protejate, trebuie recunoscută totodată valoarea lor. Acest lucru este cu atât mai relevant în mijlocul pandemiei COVID-19, care reprezintă o amenințare profundă și durabilă pentru cultură”.

Tot astăzi, capitala Georgiei, Tbilisi, oraș desemnat drept Capitală Mondială a Cărții 2021, preia mandatul de exercitare a acestui titlu, până la 23 aprilie 2022, cu angajamentul prioritar de a asigura “accesul la carte” pe baza tehnologiilor moderne create pentru promovarea lecturii în rândul tinerilor.

Municipiul Constanța își reafirmă și cu această ocazie – alături de partenerii săi în acest proiect – angajamentul său plenar de a exercita, în cazul desemnării acestuia drept Capitală Mondială a Cărții UNESCO 2023, o pledoarie sistemică și convingătoare, la nivel internațional și național, pentru carte, lectură, cultură în sens larg ca soluții de rezistență împotriva unei lumi în declin.

În acest sens, împreună cu principalul său partener de pe plan local, Biblioteca Județeană “Ioan N. Roman” Constanța, Primăria municipiului Constanța evocă astăzi sărbătoarea cărții și a bibliotecarului asociindu-se evenimentelor organizate de către Biblioteca Județeană Constanța, prin intermediul Serviciului de Informare Bibliografică Dobrogea: expoziția de carte „Omagiu Cărții” (expoziția grupează opere ale unor scriitori ale căror biografii sunt legate de data de 23 aprilie: William Shakespeare, Miguel de Cervantes, William Wordsworth, Vladimir Nabokov și Pavel Chihaia și este deschisă publicului în lunile aprilie și mai 2021), prezentarea online a revistei “Biblion”, alte evenimente online conexe cărții și lecturii.

Ne exprimăm speranța că municipiul Constanța va avea oportunitatea de a celebra Ziua Mondială a Cărții, peste doi ani, la 23 aprilie 2023, în calitate de Capitală Mondială a Cărții UNESCO, existând, în acest sens, toate atributele pentru a fi desemnată în această calitate de către comisia specializată a UNESCO. Angajamentul strategic al candidaturii vizează transformarea epicii relegării la Tomis a poetului Publius Ovidius Naso în stimul pentru sprijinirea ieșirii cărții și a culturii din crizele lor identitare actuale prin relansarea forței lor vitale și a încrederii noastre în ele. Acest angajament al municipiului este sprijinit de cca 130 de parteneri de pe plan internațional, național și local și se va exprima prin organizarea a peste 150 de evenimente tematice, de diferite categorii.