Arhivă
  • Afiseaza filtre
    • Selecteaza data:
    • Selecteaza categoria:
    • Selecteaza tipul:

Detalii Ştire

63 de elevi de liceu din Constanța au participat la primul Innovation Camp din proiectul european Re-Value

vineri, 3 noiembrie 2023

Inapoi
1 mic

Pe 28 octombrie 2023, s-a desfășurat, la Universitatea Ovidius din Constanța, workshop-ul Innovation Camp pentru liceeni, ca parte a proiectului european Re-Value (Re-Valuing Urban Quality & Climate Neutrality in European Waterfront Cities).

Proiectul este finanțat prin Horizon Europe Research and Innovation Programme al Uniunii Europene și se derulează în perioada 2023-2026, în 9 țări, de către Norwegian University of Science and Technology (NTNU),  JA Europe și parteneri din rândul autorităților locale și a birourilor Junior Achievement. În România, workshop-urile sunt organizate de echipa JA România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Constanța.

În cadrul Innovation Camp, participanții au avut ca temă de lucru realizarea unui plan de proiect care să contribuie la îmbunătățirea mobilității urbane și reducerea traficului din zona centrală a orașului Constanța. Elevii au lucrat pe baza unui studiu de caz și au beneficiat de mentorat și recomandări de la consultanți voluntari cu experiență și expertiză în domeniu.

Activitățile au urmărit dezvoltarea abilităților tinerilor (comunicare, lucru în echipă, creativitate), stimulând gândirea orientată spre business și găsirea de soluţii concrete, fezabile, cu un impact pozitiv asupra comunității și mediului înconjurător.

Echipele au prezentat planurile de proiect în fața unui juriu format din reprezentanți ai partenerilor proiectului și ai Inspectoratului Școlar Județean Constanța, care au evaluat soluțiile și au selectat propunerile care au un potențial și sustenabilitate.

Locul I 

-SMART-CT : un serviciu oferit de Primăria Constanța ce presupune vehicule pe hidrogen, dotate cu sistem autonom de navigare. Acestea au emisii ZERO – spre deosebire de masinile clasice care degajă emisii de carbon în mod direct și cele electrice care se alimentează cu electricitate produsă prin ardere de combustibil fosil(degajare de CO2).

 

Locul II

- Panouri la intrarea în zona peninsulară cu locuri de parcare disponibile: crearea de noi zone exclusiv pietonale,  o parcare etajată la Poarta 1,  suplimentarea rutelor de transport în comun spre zona peninsulară în week-end, trenuleț electric.

Locul III

Mărirea flotei de autobuze, prioritizarea transportului în comun prin benzi dedicate acestora și implementarea de măsuri de management al traficului (sisteme inteligente de transport). Campanii de promovare a mersului cu autobuzul.

 

Adrian Crăciun , mentor voluntar: „A fost o adevărată experiență și o reală plăcere să particip la această acțiune. Astfel de activități ar trebui organizate mai des și pe scară largă. Implicarea elevilor în genul acesta de acțiuni, cu deschiderea și entuziasmul specific lor, reprezintă un mare plus în înțelegerea nevoilor cu care comunitatea și, mai ales, generațiile viitoare se confruntă. Doar asa putem identifica cele mai bune solutii la provocările actuale, într-o problematică atât de complexă cum este mobilitatea urbană.”

                                                                    

Alin Vintilă, mentor voluntar: „Sunt extrem de încântat si onorat să împărtășesc experiența mea în procesul de organizare a concursului de mobilitate urbană, care a adus împreună  atâția elevi. Această inițiativă a demonstrat impactul pozitiv pe care îl poate avea educația asupra modului în care tinerii înțeleg și contribuie la dezvoltarea durabilă a comunității noastre.

Organizarea unui asemenea concurs interliceal de mobilitate urbană a adus cu sine numeroase beneficii. În primul rând, acesta a oferit elevilor oportunitatea de a-și dezvolta creativitatea și gândirea critică prin soluționarea problemelor legate de mobilitatea urbană. Faptul că elevii au lucrat în echipe mixte din diverse licee a încurajat colaborarea și comunicarea institutionala. Tinerii, care nu se cunoșteau între ei,  au reușit într-un timp foarte scurt să lucreze în echipă și să vină cu idei inovative.

De asemenea, acest concurs a contribuit la creșterea conștientizării cu privire la importanța mobilității durabile în rândul elevilor și a comunității locale. Fiecare echipa mixtă formată din elevi de la licee de top si coordonată de un mentor a prezentat soluții inovatoare pentru problemele de trafic, transport public și mediu, arătându-și angajamentul față de un viitor mai bun.

Municipalitatea constănțeană își dorește să continuie să implementeze astfel de proiecte pentru a fi mai aproape de elevi și pentru a crește si dezvolta valori.”

 

Elevă, Liceul Tehnologic "Ioan N. Roman" Constanța: „Mi-a plăcut că am auzit multe idei noi și am realizat un brainstorming cu o echipă super. Consider că a fost o activitate de creativitate foarte buna care ne-a pus mintea la contribuție, fiind necesar să găsim o problemă din comunitatea noastră.”

Elev, Colegiul National “Mircea cel Bătrân” Constanta: „A fost o experiență unică în care am avut ocazia să colaborez cu colegi aleși din diferite licee pentru a găsi soluții pentru problemele din orașul nostru! Activitatea a fost o modalitate nouă de gândire ce m-a făcut să văd problemele noastre de zi cu zi în alt mod”

 

Elevă, Liceul Tehnologic De Electrotehnică și Telecomunicații Constanța: „Consider că a fost o activitate atât educativă, cât si foarte interesantă deoarece  am învățat să lucram în echipă și să cooperăm, abordând problemele adevărate ale orașului Constanța.  Tehnica de prezentare mi-a plăcut foarte mult, de asemenea familiarizarea in domeniul economiei.”

 

 

Despre Primăria Municipiului Constanța

Primăria Municipiului Constanța este instituția responsabilă cu administrația și guvernarea locală a municipiului Constanța, care este un oraș important situat pe coasta Mării Negre în România.

Instuția este condusă de domnul primar, Vergil Chițac, iar administrația locală este organizată în departamente și direcții specializate pentru a gestiona diverse aspecte ale vieții urbane, cum ar fi urbanismul, transportul, învățământul, cultura, și altele.

De asemenea, Primăria oferă o gamă largă de servicii pentru locuitorii municipiului Constanța. Aceste servicii pot include emiterea actelor de identitate, administrarea infrastructurii urbane, colectarea deșeurilor, gestionarea parcărilor, oferirea de asistență socială și multe altele.

Totodată, Primăria Constanța are un rol crucial în dezvoltarea urbană a orașului. Aceasta se ocupă de planificarea urbanistică, dezvoltarea infrastructurii, construcția și întreținerea drumurilor, parcurilor, școlilor, spitalelor și a altor facilități publice.

O altă atribuție important a UAT Constanța este de a organiza și de susține evenimente culturale și de divertisment pentru locuitorii orașului. Aceste evenimente pot include concerte, festivaluri, expoziții, spectacole de teatru și multe altele.

Pentru a obține informații actualizate sau pentru a intra în contact cu reprezentanții Primăriei Constanța, puteți accesa site-ul oficial al acesteia WWW.primaria-constanta.ro sau vizita sediul instituției în oraș, care se află pe bdul Tomis, nr.51.

Vă recomandăm să verificați periodic site-ul oficial al Primăriei Constanța sau să contactați direct instituția pentru informații specifice și actualizate, deoarece detaliile pot varia în funcție de schimbările de administrare sau politici publice locale

 

Despre Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Constanța

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară <Zona Metropolitană Constanţa>, persoană juridică fără scop patrimonial, de utilitate publică, are ca scop dezvoltarea durabilă a unităţilor administrativ teritoriale aflate în componența sa şi a întregii zone limitrofe acestora, prin realizarea în comun a unor proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional şi prin furnizarea în comun a unor servicii publice.

Consituită în anul 2007, Zona Metropolitană Constanța are în componență 17 unități administrativ teritoriale: municipiul Constanța, orașele Eforie, Murfatlar, Năvodari, Ovidiu și Năvodari și comunele 23 August, Agigea, Corbu, Costinești, Cumpăna, Lumina, Mihail Kogălniceanu, Poarta Albă, Tuzla, Valul Traian, precum și Consiliul Județean Constanța.

Încă de la înființare, A.D.I. Zona Metropolitană Constanța s-a poziționat într-un promotor al dezvoltării locale integrate, bazate pe participare civică și dialog social, reprezentând totodată un real facilitator al accesării fondurilor europene de către comunitățile locale.

De asemenea, Asociația a fost mereu prezentă într-o serie de proiecte și inițiative dedicate unor teme precum: protecția mediului și lupta împotriva schimbărilor climatice, integrarea socială a grupurilor vulnerabile, stimularea și dezvoltarea capitalului uman, transformarea digitală a societății, tranziția la o economie și la o societate bazată pe emisii scăzute de dioxid de carbon etc.

 

Despre Junior Achievement România

Junior Achievement (JA) România, organizație nonprofit, a fost fondată în anul 1993 și este parte a JA Worldwide® USA și JA Europe. Junior Achievement este cea mai mare organizație internațională de educație antreprenorială, economică, financiară, de orientare profesională, cât și pentru dezvoltare personală, programele sale fiind urmate în 40 de țări din Europa și peste 100 din lume.

În România, programele JA de tip „learning by doing“ și „project based” au fost parcurse în anul școlar 2022-2023 de peste 267.000 de elevi și studenți din 1.957 de instituții de învățământ și se desfășoară local în parteneriat cu Ministerul Educației, instituțiile de învățământ și comunitatea de afaceri.

În 2022, organizația a urcat pentru a patra oară în Top 10 ONG-uri din lume și a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.jaromania.org