Arhivă Evenimente
  • Afiseaza filtre
    • Selecteaza data:
    • Selecteaza categoria:
    • Selecteaza tipul:

Detalii Evenimente

Conferințele DILEMA, în premieră, la Constanța

joi, 28 martie 2024 - sâmbătă, 30 martie 2024

Inapoi
1 mic

Primăria Municipiului Constanța organizează, în premieră, Conferințele Dilema la Constanța.

Între 28 și 30 martie, de joi până sâmbătă, de la ora 18:00, Aula Bibliotecii Județene Ioan N. Roman, va găzdui șase evenimente remarcabile.

Sub titlul „MultiEuropa. Vechile culturi și noua diversitate”, tema care reunește ediția constănțeană a evenimentului este multiculturalismul.

„Vom încerca să răspundem unor întrebări precum: ce este multiculturalismul în lumea căreia îi aparținem? Este o realitate cu care trebuie să învățăm să trăim sau o politică de stat? Este multiculturalismul o problemă nouă, a vremii noastre sau este o experiență firească, veche de cînd lumea? Cît de mult multiculturalism poate suporta o societate fără să-și pericliteze identitatea și unitatea? Dar, poate exista o societate fără să fie multiculturală? ”Dilema” crede că unul dintre cele mai potrivite locuri să discutăm și să încercăm să lămurim aceste subiecte este Constanța. Pe de o parte, comunitatea constănțeană are o experiență lungă și complexă a conviețuirii diferitelor culturi. Identitatea însăși a comunității constănțene este una multiculturală. Pe de altă parte, tipul de deschidere al orașului care găzduiește cel mai important port maritim al României ne oferă cadrul propice și, aș zice, stimulator pentru aceste discuții.”, a declarat Sever Voinescu, redactor-șef Dilema

În ordinea prezenței lor pe scena Conferințelor Dilema, invitații ediției sunt: Constantin Ardeleanu, Petre Guran, Adriana Babeți, Andrei Cornea și Horia-Roman Patapievici. Moderatorul întâlnirilor publice este Sever Voinescu.

Programul detaliat al Conferințelor Dilema:

joi 28 martie

ora 18.00. Constantin Ardeleanu: Drumul de fier al Dobrogei spre România

ora 19.30. Petre Guran: Falia Huntington: contexte istorice și proiecții geopolitice

vineri 29 martie

ora 18.00. Adriana Babeți: De la multiculturalitate la interculturalitate

ora 19.30. Andrei Cornea: Civilizația, fruct al diversității umane

sâmbătă 30 martie

ora 18.00. Sever Voinescu: Despre temeiul multicultural al culturii noastre de acum

ora 19.30 Horia-Roman Patapievici: Multiculturalism și monodiversitate