Comunicate - Arhivă
  • Afiseaza filtre
    • Selecteaza data:
    • Selecteaza categoria:
    • Selecteaza tipul:

Detalii Ştire

Raportul Băncii Mondiale „Orașe magnet“, prezentat la Constanța

vineri, 9 februarie 2018

Inapoi
intrunire Orase Magnet

În contextul acordului de asistență tehnică încheiat cu Primăria municipiului Constanța, Banca Mondială a prezentat astăzi, 9 februarie 2018, în cadrul unei întrevederi organizate la Constanța un raport de analiză asupra profilului zonei urbane funcționale Constanța – Pol Național de Dezvoltare.

La invitația municipalității și a Băncii Mondiale au răspuns președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, subprefectul județului Constanța, Levent Accoium, directorul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, Nicolae Dan Tivilichi, directorul Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, Ion Dănuţ Jugănaru, rectorul Universității „Ovidius“ Constanța, Sorin Rugină, preşedintele Fundaţiei şi Universităţii „Andrei Şaguna“, Aurel Papari, reprezentanți ai mediului economic, turistic, ai societății civile, precum și mass media.

În cadrul prezentării, Banca Mondială a evidențiat contribuția și rolul important pe care Constanța le are din punct de vedere economic și social, atât la nivel regional și național, cât și la nivel european și chiar mondial.

„Suntem conștienți de potențialul pe care îl are orașul și ne angajăm să abordăm într-o manieră integrată dezvoltarea urbană și atragerea de investiții, în scopul de a deveni mai competitivi și mai atractivi pentru oameni, afaceri și turism. Constanța este una dintre puținele zone urbane din lume care lucrează direct cu Banca Mondială. Prin accesarea acestei asistențe tehnice personalizate, ne propunem să folosim din expertiza și experiența dovedite pe care Banca Mondială le are și să oferim o șansă în plus oraşului să se dezvolte sănătos și durabil“, a declarat domnul Decebal Făgădău, primar al municipiului Constanța.

„În ultimii ani, ritmul de creștere economică al Constanței depăşeşte, de multe ori considerabil, nivelul înregistrat de alte orașe la nivel internaţional. Constanța are un potențial deosebit și are foarte multe oportunități de dezvoltare care trebuie cât mai bine fructificate. Zona Metropolitană Constanța este una din puținele în care s-a înregistrat o creștere demografică în ultimul timp în contextul în care populația României este într-o continuă scădere. Acesta este cel mai bun indicator, un oraș care reprezintă un magnet pentru oameni este într-adevăr un oraș competitiv și un oraș care are potențial“, a menţionat domnul Marcel Ionescu-Heroiu, senior expert în dezvoltare urbană al Băncii Mondiale.

Experții Băncii Mondiale au prezentat și rezultatele unui sondaj realizat la nivel național, cu privire la percepția pe care o au românii despre Constanța și potențialul său. Conform acestui sondaj, 22,2% dintre români ar alege să se mute la Constanța, iar printre motivele cel mai frecvent invocate de către respondenți în privința acestei alegeri se regăsesc: apropierea față de mare și o bună calitate a vieții pe care o oferă orașul. De asemenea, conform sondajului, peste 10 milioane de români au vizitat Constanța în ultimii 5 ani, acest aspect indicând potențialul deosebit pe care îl are Zona Metropolitană Constanța din punct de vedere turistic.

Prezentarea Băncii Mondiale „Orașe Magnet la Constanța“, precum și discuțiile din cadrul acestei întruniri pot fi urmărite pe canalul dedicat de YouTube la următorul link: https://youtu.be/W29d_T5zoak.